ارز دیجیتال چیست و چه کاربردی دارد؟
طی سالهای اخیر پیشرفت تکنولوژی و فضای دیجیتال باعث شده که استفاده از ابزارهای دیجیتالی افزایش پیدا کند. در کنار تمام اینها، طی این سالها شاهد ورود ارز دیجیتال بودهایم که اتفاقا از محبوبیت و استقبال خوبی هم برخوردار شده است و کاربران زیادی در سطح دنیا به دنبال استخراج و تبدیل پولهای خود به ارز دیجیتال هستند. اگرچه ارز دیجیتال در گذشته از امنیت کافی برخوردار نبود اما با ظهور فناوری و تغییر سطح امنیتی، خیلی زود شاهد تغییر شیوه گردش مالی در بازار خواهیم بود.
ارزهای دیجیتال میتوانند نقطه آغازی باشند برای شفافیت بیشتر در مبادلات امروزی و اساس و پایهی معاملات آینده در سطح جهانی!
ارز دیجیتال چیست؟
ارز دیجیتال در واقع نوعی واحد پولی مجازی است که وجود خارجی ندارد و صرفا جنبه مجازی دارد. با توجه به پیشرفت و استفاده روزافزون از فناوری در سطح جهان، معاملههای پولی هم تحت تاثیر قرار گرفتند؛ بنابراین میتوان اینگونه گفت که در آیندهای نزدیک خبری از پولهای کاغذی نخواهد بود و ارزهای دیجیتالی جایگزین آنها خواهند شد. همانگونه که با ورود کارتهای بانکی استفاده از پول کاغذی کمتر شده، به مرور زمان این پولها از چرخه اقتصادی حذف و ارز دیجیتال جایگزینشان میشود.
ارز دیجیتال در دنیای واقعی حالت فیزیکی ندارد و مجازی است و به مکان خاصی محدود نمیشود. پس از هر نقطهای در جهان میتوان تراکنشی براساس ارز دیجیتال انجام داد. تمام مراحل آن یعنی صدور، انتقال، ذخیره و حتی ثبت سوابق، به صورت الکترونیکی صورت میگیرد. علاوه بر اینکه ارزهای دیجیتال، فاقد معادل فیزیکی است، اطلاعاتی از سازنده و منتشر کننده خود در دسترس دیگران و استفادهکنندگانشان قرار نمیدهند و تحت کنترل و دخالت هیچ نهادی نیستند به همین دلیل ماهیتی غیرمتمرکز دارند.
روند معاملات با ارزهای دیجیتال آسان هستند، قدرت نقدشوندگی بالایی دارند و امنیت بالایی که دارند. به همین دلیل با استقبال خیلی خوبی همراه بودهاند. از این رو مردم با استفاده از این ارزها میتوانند بدون محدودیت و به صورت لحظهای انتقال سرمایه خودشان را انجام بدهند. ابتدا هدف از ابداع این واحد پولی آسانتر شدن خریدهای اینترنتی بود اما به مرور زمان به خاطر سایر جنبههای مثبتش توانست در زمینههای دیگری هم راه پیدا کند و از محبوبیت خوبی برخوردار شود.
چگونه امنیت ارز دیجیتال تامین میشود؟
ارز دیجیتال که معادل فارسی آن رمز ارز هست، در یک بستر بسیار وسیع و گستردهای به نام بلاکچین مورد معامله قرار میگیرد. ارز دیجیتال چون بر مبنای رمزنگاری به وجود آمده است قابل اطمینان میباشد و چون الگوریتم و پروتکلهایی که توسط ارزها به وجود میآیند توسط هیچ شخص دیگری قابل تغییر نیستند، امنیتشان را دوچندان میکند.
از سوی دیگر، این ارزها در بلاکچین و یک دفتر غیرمتمرکز معامله میشوند. یعنی هیچ واحد یا نیروی متمرکزی وجود ندارد که فعالیت شبکهای آنها را کنترل و یا مختل کند. ارز دیجیتال برای معاملات هیچ پیچیدگی ندارد و هیچ واسطهای بین خریدار و فروشنده وجود ندارد و از طریق کامپیوترها و سختافزارها، تراکنشها را تایید میکنند به همین دلیل است که میگویند معاملات ارز دیجیتال غیرمتمرکز است.
ارزهای دیجیتال از چه زمانی به وجود آمدند؟
شاید ناخودآگاه ذهن شما به سمت بیتکوین برود اما باید گفت اگرچه پیدایش بیتکوین به عنوان یک رمز ارز در دید عموم مردم، اولین ارز دیجیتال یا رمز ارز تصور میشد اما در حقیقت پیدایش ارزهای دیجیتال پیش از آن یعنی در دهه 1980 میلادی و به واسطه تلاشهای دانشمندی از ایالات متحده به نام دیوید چائوم (David Chaum) با انتشار مقالهای در این زمینه آغاز شد. دیوید چائوم در سال 1989 برای تحقق بخشیدن ایده خود در آمستردام، شرکتی به نام دیجیکش تاسیس کرد.
این شرکت با استفاده از علم رمزنگاری در تلاش بود تا بستری فراهم کند تا بانکها بتوانند پول را به صورت الکترونیکی منتقل کنند. اولین تجربههای استفاده از این سبک برای معاملات با شکست مواجه شدند. چون امنیت پایینی که ارزهای دیجیتال در آن زمان داشتند باعث کلاهبرداری و مشکلات مالی زیادی شد که در نتیجه موجب عدم اعتماد عمومی شد. اما بعد از سالها، نتیجه تمام این تلاشها ظهور ارز دیجیتال معروف یعنی بیتکوین شد که یک برنامهنویس ناشناس با اسم مستعار ساتوشی ناکاموتو طی سال 2009 آن را به دنیا معرفی کرد به همین دلیل بسیاری از کارشناسان بیتکوین را ارز دیجیتالی میدانند که در حال حاضر بیشترین گردش سرمایه را از آن خود کرده است.
کاربرد ارز دیجیتال چیست؟
یکی از کاربردهای بسیار رایج و معمول ارزهای دیجیتال یا توکن، خرید و فروش از طریق آنها میباشد. همین الان خیلی از شرکتهای بزرگ و بینالمللی بیتکوین را به عنوان پول قانونی برای خرید کالا مورد پذیرش قرار دادهاند. دیگر کاربرد رمز ارز این است که در برابر نوسانهای اقتصادی، التهاب زیادی از خود نشان نمیدهد و چون حجم آنها براساس یک قانون مشخص افزایش پیدا میکند، بانکهای مرکزی نمیتوانند در حجم و میزان آنها دخالت کنند در نتیجه نمیتوانند میزان آنها را افزایش یا کاهش بدهند و یا قیمت ارزها را بالا ببرند.
کاربرد دیگر ارز دیجیتال سرمایهگذاری از طریق آنهاست. یکی از ویژگیهای ارزها یا توکن، خرید و فروش آنها یا سرمایهگذاری از طریق این ارزهاست چون با توجه به اینکه نوسان این ارزها بالاست بسیاری از سرمایهگذاران راغب هستند که خود را از بازار فارکس به بازار ارزهای دیجیتال منتقل کنند.
چند نوع رمز ارز وجود دارد؟
ارزهای دیجیتالی انواع و دستهبندیهای متفاوتی دارند که در ادامه به معرفی آنها خواهیم پرداخت؛
- بیتکوین
معروفترین ارز دیجیتال بیت کوین است که با رسیدن قیمتش به 13 هزار دلار در اوایل سال 2018 در جهان به شهرت زیادی رسید. گفته میشود ارزهای دیجیتالی رمزپایه غیرقابل هک هستند و باید به صورت ناشناس همچنین با استفاده از سختافزارهای قدرتمندی از پلتفرمهای مخصوص استخراج این نوع ارزهای مجازی استخراج شوند.
- اتریوم
اتریوم جزء نسل دوم ارزهای دیجیتال است و با هدف هوشمندسازی فرآیندها و با ایجاد فضایی برای اجرای برنامههای غیرمتمرکز و خودکار ایجاد شده است.این نوع ارز رمز ارز، ارز رمزپایهای است که در سال 2013 توسط ویتالیک بوترین عرضه شد و خیلی زود مورد استقبال کاربران فعال قرار گرفت.
- ترون
یک کارآفرین چینی به نام جاستین سان، سازنده ترون است که در سال 2017 از آن رونمایی شد. این ارز یک پلتفرم غیرمتمرکز بر بلاکچین است که هدف آن ایجاد یک شبکه جهانی اشتراکگذاری مطالب رایگان در حوزه سرمایهگذاری است. یعنی این ارز از تکنولوژی بلاکچین به عنوان بستری برای توسعه بازار جهانی استفاده میکند که شامل دنیای سرگرمی، رسانه و… است. این ویژگی به سازندگان محتوا این امکان را میدهد تا به طور مستقیم با کاربران در ارتباط باشند. ارز دیجیتال رسمی ترون، ترونیکس نام دارد و نشانه اختصاری آن TRX است.
- لایتکوین
لایتکوین یکی از قدیمیترین ارزهای دیجیتال در بازار است که در سال 2011 توسط چارلی لی راهاندازی شد. این ارز از شبکه انتقال همتا به همتا بهره میبرد که یکی از اهداف اصلی آن کاهش زمان تاییدیه هر بلاک از 10 دقیقه به 2 دقیقهونیم بود تا بتوان تراکنشهای بیشتری را تایید کرد. همچنین از این ارز به منظور افزایش امنیت و اطمینان از تراکنشهای انجام شده در معادلات پیچیده ریاضی استفاده میکنند. این پول مجازی ارزشش از بیتکوین کمتر است در حدی که تحلیلگرن معتقدند لاینکوین در مقایسه با بیتک وین مثل نقره در برابر طلا است.
اگر هنوز اپلیکیشن خودتان را آپدیت نکرده اید از دو لینک زیر نسخه های جدید را از گوگل پلی و بازار دریافت کنید
نویسنده: فاطمه زاهد