بازارگردان کیست و بازارگردانی چیست؟
هرکسی که با معاملات بورسی آشنا باشد، نام خریداران، فروشندگان و معاملهکنندگان را شنیده است. اما مورد دیگری به اسم بازارگردان وجود دارد که کمتر به آنها توجه میشود. اگر میخواهید در بازار بورس و سهام خوب عمل کنید، باید بدانید که چه کسی بازارهای مالی را اداره میکند و وظیفه آنها چیست؟
بنابراین ما در این مطلب قصد داریم درباره بازارگردان و نحوه عملکرد او اطلاعاتی را با شما به اشتراک بگذاریم. در ادامه همراه وبلاگ فانوس باشید.
بازارگردان کیست؟
بازارگردانان معمولا بانکها یا موسسات مالی بزرگی هستند که با تزریق نقدینگی بازار را فعال نگه میدارند. به عبارت ساده، آنها اطمینان میدهند که داراییهای مالی به راحتی میتوانند به پول قابل استفاده تبدیل شوند. اگر میخواهید سهم خود را بفروشید، این افراد آن را میخرند. اگر قصد خرید دارید، میتوانید آن را بفروشید. بازارگردانی در مبادله ارز نیز بسیار رایج است.
از نظر تئوری، این افراد میتوانند بازار ایجاد کنند. اما اندازه سرمایهگذاریهای مورد نیاز محدودیتی بزرگ است. برای اینکه بتوانید همیشه آماده خرید یا فروش باشید، سرمایههای هنگفتی لازم دارید. بنابراین به عنوان یک سرمایهگذار، موارد مهمی درباره بازارگردانان وجود دارد که باید حتما آنها را بدانید.
بازارگردانی چیست؟
همانطور که گفتیم، بازارگردان معاملهگری است که وظیفه اصلی آن ایجاد نقدینگی در بازار، با خرید و فروش اوراق بهادار است. اینها همیشه آماده هستند که در بازار و با قیمت عمومی، به خرید و فروش بپردازند. معمولا بازارگردانی یک کارگزاری، بانک بزرگ یا موسسه دیگر است. با این حال، ممکن است افراد هم بتوانند این کار را انجام دهند.
همانطور که از نامشان پیداست، بازارگردانان بازار را ایجاد میکنند. به عبارت دیگر، آنها اوراق بهادار را در دسترس قرار میدهند تا خرید و فروش انجام شود. نهایتا، میزان نقدینگی بازار افزایش مییابد. مهمتر از همه، این به معاملات دیگر کمک میکند تا بدون مشکل انجام شوند. بدون بازارگردانان، بازار تقریبا نقدینگی نخواهد داشت و این امر سهولت معاملات را سخت میکند.
مثلا هنگامی که مقداری از یک سهم خاص را میفروشید، یک بازارگردان آن را با قیمت پیشنهادی از شما خریداری میکند. سپس، آنها برمیگردند و آن را به قیمت دلخواه به خریدار میفروشند. بازارگردانان میتوانند این اوراق بهادار خریداری شده را در بورس خود به شرکتهای دلال و فروشنده بفروشند. به خاطر داشته باشید که وقتی سازندگان بازار، اوراق بهادار خریداری میکنند، همیشه خریدار را بلافاصله در صف قرار نمیدهند.
چرا بازارگردانی مهم است؟
بازارگردانان به افراد اطمینان میدهند که بازار همچنان نقدینگی خود را حفظ کند و معاملات دیگری هم رخ بدهند. همچنین آنها بازار ایجاد میکنند، یعنی مطابق با قیمت عمومی خرید و فروش میکنند و نقدینگی بازار هم بالاتر میرود.
عرضه و تقاضا نیز برای بازارگردان مهم است. زیرا آنها قیمتها را به روز میکنند تا عرضه و تقاضای فعلی را کنترل کنند. عرضه میزان چیزی است که برای فروش (به عنوان کالا یا خدمات) در نظر گرفته میشود. در حالی که تقاضا نشان میدهد که آیا خریدار میخواهد آن کالا یا سهم را خریداری کند یا خیر. این مفهوم فقط در اقتصاد مهم نیست، بلکه در دنیای مالی هم اهمیت دارد.
به علاوه، بازارگردانان به تنظیم قیمت اوراق بهادارِ با ارزش بیش از حد، کمک میکنند. از آنجا که آنها میزان اوراق بهادار را در بازار کنترل میکنند، میتوانند با افزایش قیمت یک سهم کم ارزش یا کاهش قیمت اوراق بهادار، به بازار کمک کنند. اساسا، از آنجا که آنها میزان سهام در بازار را کنترل میکنند، میتوانند قیمتها را بر اساس موجودی تنظیم کنند و این امر به تنظیم بازار کمک میکند.
سود بازارگردانان از کجاست؟
ما پیشتر گفتیم بازارگردانان با خرید و فروش اوراق بهادار مطابق قیمتهای عمومی، نقدینگی را حفظ میکنند. این امر باعث میشود بازار بدون مشکل به کار خود بپردازد. اما آنها نیز باید از این معاملات درآمد کسب کنند.
وقتی بازارگردان سهامی را خریداری میکند، این کار را با قیمت پیشنهادی انجام میدهد. سپس وقتی این اوراق بهادار را میفروشند، قیمت پیشنهادی دیگری دارند. بین این قیمتها اختلافی وجود دارد که به آن، اسپرد میگویند. بنابراین کارگزاران از این اختلاف قیمت سود خود را دریافت میکنند. افزایش قیمت پیشنهادی، نشاندهنده سود بازارگردان است. علاوه بر این، آنها برای ایجاد نقدینگی برای مشتریان خود، کمیسیون نیز دریافت میکنند.
عملکرد بازارگردان باید چگونه باشد؟
تا این قسمت درباره وظیفه بازارگردان صحبت کردیم. ولی باید بدانید که هر بازارگردانی موفق نیست. در واقع این افراد برای رسیدن به هدف خود باید کارهایی که انجام میدهند، ارزشمند باشند. این ویژگیها عبارتند از:
-
تداوم قیمت
یک بازارگردان باید بتواند توانایی و تمایل خود را برای ایجاد قیمت در طیف وسیعی از اندازهها، حتی با وجود نوسانات قابل توجه، نشان دهد. تعهد سرمایه و کانالهای توزیع متنوع، نقش مهمی را در وظیفه آنها ایجاد میکنند.
لازم به ذکر است که بازارگردانان برای اهداف نوع دوستانه قیمتی را ارائه نمیدهند. اگرچه به سلامت بازار کمک میکنند، اما آنها نیز سهم خود را دارند و باید سود ببرند. در زمانهایی که قانون تداوم قیمت رعایت نشده است، بازارگردانان دچار ضرر میشوند.
-
تداوم تجارت
بازارگردانان باید حضوری مستمر داشته باشند و فوریت معامله را فراهم آورند. هر زمان که یک دارایی خریداری یا فروخته میشود، باید شخصی در طرف دیگر معامله وجود داشته باشد. اگر موسسهای معاملات را به مشتریان خود در زمان واقعی ارائه دهد، در حقیقت این قابلیت را بازرگردان معتبر موسسه انجام داده است.
-
انعطافپذیری و پوشش
بازارسازان با ارائه انعطافپذیری در زمینههای مختلف، خدمات خود را افزایش میدهند. به ویژه، آنها میتوانند تاریخ تسویه غیر استاندارد و فرصت تسویه در چندین ارز را ارائه دهند. علاوه بر این، به جای انتخاب تعداد کمی از داراییها، بازارگردان باید طیف وسیعی از ابزارها را برای مشتریان خود پوشش دهد. این امر تعهد بازارگردان به رضایت مشتری را ثابت میکند.
نتیجه گیری
بازارگردان نقش مهمی در بازارهای مالی ایفا میکند. آنها برای خرید و فروش اوراق بهادار در دسترس هستند، بنابراین نقدینگی در بازار ایجاد میشود. بدون آنها، بازار نسبتا نقدشوندگی نخواهد داشت و سایر معاملات تحت تاثیر قرار خواهند گرفت.
چنانچه به دنبال تجزیه و تحلیل بازار بورس و سهام هستید، اپلیکیشن فانوس را دانلود کنید. این برنامه فضایی را فراهم میکند تا به نکات بورسی دسترسی داشته باشید و همچنین، حسابدار خودتان باشید.
اگر هنوز اپلیکیشن خودتان را آپدیت نکرده اید از دو لینک زیر نسخه های جدید را از گوگل پلی و بازار دریافت کنید و از دو امکان جذاب و جدیدمون استفاده کنید😊
نویسنده: امیر نیکنام