تکنیک های بودجه بندی
وقتی حرف از بودجهبندی درآمد و حساب و کتاب به میان میآید برخی افراد ممکن است حس کنند که گیج میشوند و نمیتوانند درآمدشان را بودجهبندی کنند در صورتی که امروزه راههای آسان شدن هرکاری در اختیار تمام افراد قرار گرفته تا بتوانند بهترین عملکرد را داشته باشند.
چون بودجه نوعی برنامه است که دوسر دارد: درآمد و هزینه که هریک از این دو طرف از اهمیت فوقالعادهای برخوردارند و اگر هرکدام از آنها به درستی برآورد نشوند نه تنها مفید نخواهند بود بلکه زیانبار هم هستند.
اما بودجهبندی چه کمکی میکند؟
فرقی ندارد که شما در چه مرحلهای از زندگیتان هستید، اینکه زندگی خودتان با همسر و فرزندانتان را دارید یا دانشجویی که به تازگی فارغ التحصیل شده، روشی وجود دارد که با استفاده از آن میتوانید بودجهبندی کنید و هرینههایتان را ارزیابی کنید.
قانون 50/20/30 سادهترین روش از بودجهبندی درآمد و تقسیم منابع مالی است.
با استفاده از این روش، فارغ از میزان درآمدی که دارید شما میتوانید با الگویی ساده پول به دست آمدهتان را تقسیمبندی کنید.
با استفاده از این روش و پیاده کردن آن (که البته شاید در ابتدای راه کمی برایتان سخت باشد ولی به مرور زمان به یک عادت درست در شما تبدیل میشود) میتوانید تمام هزینههایتان را مدیریت کنید و طبق برنامهریزی پیش بروید که در نهایت موجب پیشرفت شما خواهد شد.
بودجه بندی طبق قانون 50/20/30
طبق قانون 50/20/30 بودجهبندی درآمد 3 بخش دارد:
ضروریات- 50 درصد از حقوق
طبق این قانون نصف درآمد خود را صرف هزینههای ضروری زندگیتان میکنید.
شاید در نگاه اول کمی زیاد به نظر برسد اما زمانی که ضروریات خود را مشخص کنید متوجه میشوید که نه تنها زیاد نیست بلکه شاید کم هم بیاورید پس سعی کنید به درستی ضروریات خود را مشخص کنید.
هزینههای ضروری مثل: اجاره خانه، اجاره محل کار، پرداخت قبوض، خورد و خوراک، هزینه تحصیل فرزندان، پوشاک، هزینههای مربوط یه سلامتی و بیمه، پرداخت بدهی و…
تشخیص این موضوع که کدام یک از این نیازها در زمره نیازهای ضروری قرار میگیرند به شرایط شما بستگی دارد اما با یک برآورد ساده میتوان به آنها پی برد.
پسانداز- 20 درصد از حقوق
گاهی پرداخت بدهی هم میتواند جزء پسانداز یک شخص حساب شود. مثلا کسی که برای خرید خانه پولی را قرض گرفته میتواند پرداخت قرضش را به عنوان پسانداز در نظر بگیرد چراکه در واقع او با خرید خانه به خوبی پولش را سرمایهگذاری کرده است.
پس قدم بعدی برای مدیریت حقوقتان اختصاص دادن 20 درصد از درآمدتان به پسانداز یا سرمایهگذاری است.
هرچقدر بتوانید پسانداز بیشتری داشته باشید در سنین بالاتر آسایش بیشتری را برای خودتان فراهم خواهید کرد.
سعی کنید این کار را همان ابتدای ماه انجام بدهید تا این مقدار را صرف هزینههای دیگر نکنید به خصوص اگر در ابتدای این مسیر هستید.
با انجام دادن این کار بعد از گذشت مدت کوتاهی میتوانید پولتان را سرمایهگذاری کنید و به بهترین نحو به افزایش آن بپردازید.
شاید در ابتدا 20 درصد از کل درآمدتان مبلغ کمی باشد و خیلی به چشم نیاید اما پس از چندماه به میزان قابل قبولی برای سرمایهگذاری میرسد.
هزینههای شخصی- 30 درصد از حقوق
این دسته در واقع انجام کارهای غیرضروری است که میتواند سطح زندگی شما را بهبود ببخشد.
این دسته کاملا اختیاری است اما سبک زندگی لوکسی که امروزه بسیار پرطرفدار شده موجب شده که این دسته هم علاوه بر جنبه اجباری که پیدا کرده، از اهمیت بسیار زیادی هم برخوردار شده باشد.
اما تمام این مسائل به شما و سبک زندگی که انتخاب کردید بستگی دارد.
این گروه از خدمات از لحاظ ضروری بودن در درجه دوم اهمیت قرار میگیرند به گونهای که صرف نظر کردن از آنها آسیبی به زندگی وارد نمیکند یا حداقل این آسیب مستقیم نخواهد بود.
تفریحات، رفتن به کافیشاپ یا رستوران، تماشای مسابقات ورزشی، سفر، خرید اینترنت، کارهای آرایشی و بهداشتی و… جزء این دسته قرار میگیرند.
اما در نظر داشته باشید که این تقسیمبندیها از اهمیت بسیار بالایی برخورداند و همانگونه که هزینههای ضروری نباید بیش از 50 درصد بشود، این هزینهها هم نیاید بیش از 30 درصد شوند.
حالا ممکن است هزینههای ضروری شما بالاتر 50 درصد بشود و هرکاری میکنید امکان اختصاص تنها 50 درصد وجود نداشته باشد.
در چنین موقعیتی شما میتوانید از هزینههای شخصی خود کم کنید و به هزینههای ضروریتان اضافه کنید و بازهم تاکید میکنم که این موضوع کاملا به شرایط زندگی شما بستکی دارد.
اما در نهایت بهترین حالت بودجهبندی، اجرای همین قانون 50/20/30 است.
سایر تکنیکهای بودجه بندی کدامند؟
ناگفته نماند که قانون 50/20/30 یکی از روشهای اصلی برای بودجهبندی است اما روشهای دیگری هم هستند که شامل روش برآورد و تنظیم درآمدها، روش سال ماقبل آخر، روش حد متوسطهها، روش پیشبینی مستقیم، روش سنجیده منظم هستند.
در پایان…
خوبی این قانون این است که نیاز نیست حتما درآمد بالایی داشته باشید و با هر میزان حقوقی که دارید به راحتی میتوانید از این قانون استفاده کنید و روش درست مصرف کردن را درخودتان نهادینه کنید.
چون این قوانین بر اساس درصد حقوق اعمال میشود، یا هر شرایطی که دارید و با هر میزان درآمدی که دریافت میکنید، میتوانید از این قانون برای مدیریت حقوق خود و در نهایت برای مدیریت هرچه بهتر و صحیحتر زندگی خود استفاده کنید.
یکی از نکات مرتبط با این قانون اینجاست که برای اینکه بتوانید تمام امور را در دستههای خودشان قرار بدهید باید ریز تمام مخارج خود را محاسبه کنید.
وقتی این کار را انجام بدهید خود به خود متوجه میشوید که برخی هزینهها اضافی هستند و برخی هزینهها نیاز به بررسی دارند( باید کمتر یا بیشتر برایشان هزینه کرد) بنابراین استفاده از این روش مزیتهای خاص خودش را دارد.
امروزه در هر جایگاهی که باشید، اگر بدون برنامه حقوقتان را مصرف کنید ممکن است با مشکلات فراوانی مواجه شوید و هر شخصی نیاز به برنامهریزی مناسب برای مدیریت بهتر درآمدش دارد.
همچنین استفاده از اپلیکیشنهایی که مناسب برای تنظیم میزان درآمدتان هستند هم کمک شایان توجهی میکنند که فانوس یکی از آنهاست.
فانوس، اپلیکیشنی است که با استفاده از آن میتوانید تمام هزینههایتان را دستهبندی و ثبت کنید.
اگر هنوز اپلیکیشن خودتان را آپدیت نکرده اید از دو لینک زیر نسخه های جدید را از گوگل پلی و بازار دریافت کنید و از دو امکان جذاب و جدیدمون استفاده کنید 🙂
نویسنده: فاطمه زاهد