تیپ شخصیت پولی ما چیست و چه ویژگی هایی دارد؟

اینکه بدانیم تیپ شخصیت مالی مان کدام است موجب می شود که شناخت بیشتری نسبت به خودمان داشته باشیم و این شناخت در نهایت باعث می شود اشتباهات کمتری  در مورد مسائل مالی داشته باشیم و عادت کارهایی که نتیجه مثبت دارند را در خودمان پرورش بدهیم.

احتمالا با چنین افرادی برخورد داشتید که شناخت مالی خوبی نسبت به خودشان داشتند و می‌دانستند که در هر موقعیتی چه واکنشی نشان بدهند، برایشان بهتر است.
مثلا: اگر در فروشگاهی، اجناسی را ببینند که گران‌تر از آنچه تصور می‌کنند، باشد به درستی و به سرعت می‌توانند تصمیم بگیرند که اگر این جنس را بخرند به نفعشان هست یا نیست.

به عبارت ساده‌تر افرادی که نوع تیپ شخصیتی خودشان را می‌شناسند در چنین موقعیت‌هایی تکلیفشان با خودشان روشن است و خیلی زود و سریع می‌توانند تصمیم درست را بگیرند.
این روشن بودن تکلیفمان با خودمان در مباحث مالی قطعا از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است که نباید آن را نادیده گرفت.

انواع تیپ‌ شخصیت پولی ما کدامند؟

در خصوص این موضوع دو نوع دیدگاه وجود دارد که هر دیدگاه تیپ‌های شخصیتی خود را معرفی می‌کنند.
اینجا هر دو دیدگاه را معرفی می‌کنیم تا شماهم بتوانید از هر دو آن‌ها استفاده کنید و راحت‌تر تیپ شخصیتی خودتان را پیدا کنید.

هرکدام از این انواع تیپ‌ها می‌توانند در وجود یک شخص باشند و هر یک انسان می‌تواند همزمان تمام این ویژگی‌ها را داشته باشد اما معمولا یکی از این ویژگی‌ها پررنگ‌تر است و درصد بیشتری در وجود هر یک شخص وجود دارد، بنابراین ویژگی غالب شخصیتی خودتان را پیدا کنید تا نقاط قوت و ضعف خودتان را بهتر بشناسید.

  1. یکی از دیدگاه‌ها معتقد است انسان‌ها ترکیبی از این پنج ویژگی مالی هستند؛ هزینه‌کننده، جمع‌کننده، دوری کننده از پول، پس‌انداز کننده، بی تفاوت نسبت به پول
  2. اما دیدگاه دوم معتقد است هر انسانی این ویژگی‌های مالی را دارند؛ آرمان‌گرا، تجربه کننده، پشتیبان، خردگرا

در ادامه به توضیح هرکدام از این ویژگی‌ها خواهیم پرداخت.

دیدگاه اول؛

هزینه کننده یا مصرف کننده

کسانی که در این گروه قرار دارند از خرج کردن پول لذت می‌برند و پول خرج کردن باعث ایجاد حس سرخوشی و شادی در آن‌ها می‌شود.
افرادی که در این دسته قرار دارند به خرید کردن اعتیاد دارند حتی اگر نیاز نداشته باشند خرید می‌کنند.

یکی از دوستان من جزء این دسته قرار دارد و با وجود اینکه لباس‌های زیادی دارد و داخل کمدش فضای خالی برای لباس جدید ندارد بازهم اگر چیزی ببیند آن را می خرد حتی اگر هیچ‌وقت پیش نیاید که از خریدش استفاده کند!

این افراد معمولا از پس‌انداز کردن خوششان نمی‌آید و اصولا نمی‌توانند برای زندگی خود برنامه‌ریزی بلندمدت داشته باشند.
بهتر است از قرار گرفتن در فضاهایی که باعث خرج کردن پولشان می‌شود دوری کنند اما این دوری هم نباید بیش از حد باشد که باعث شود شخص از این روش زده شود.

جمع کننده

کسانی که این تیپ شخصیتی را دارند به جمع کردن پول علاقه دارند.
آن‌ها وقتی که گوشه و کناری مقداری پول داشته باشند، دلگرم می‌شوند.
اما از طرفی اهل پس‌انداز یا سرمایه‌گذاری هم نیستند چراکه حاضر نیستند ریسک کنند.

اصولا این افراد دارایی‌های خود را در بانک نگهداری می‌کنند و سودی که از بانک می‌گیرند بسیار برای آن‌ها لذت‌بخش تر از سودی است که ممکن است از سرمایه‌گذاری پولشان به دست آورند.

معمولا این افراد بسیار محافظه‌کار هستند و اصلا اهل ولخرجی نیستند.
بهتر است کمی محافظه‌کار بودن را کنار بگذارند و انعطاف بیشتری از خودشان نشان بدهند.

دوری کننده از پول

کسانی که جزء این دسته هستند عمدتا در حساب کتاب کردن و میزان دخل و خرجی که دارند به مشکل برمی‌خورند.
این افراد معمولا برنامه‌ریزی مالی ندارند و اگر هم داشته باشند به آن عمل نمی‌کنند، پرداخت قبض‌هایشان همیشه با تاخیر همراه است، نمی‌دانند چقدر پول دارند، نمی‌دانند چقدر هزینه روزانشان می‌شود و…

اصولا این گروه حوصله چک کردن بودجه‌شان و برنامه‌ریزی برای آن را ندارند.
پس نمی‌توانند مشخص کنند که درآمدشان صرف چه کارهایی می‌شود و مواجه شدن با مسائل مالی برای آن‌ها استرس‌زا است.
این گروه تا حدودی مشابه گروه بی‌تفاوت به پول هستند.

پس‌انداز کننده

معمولا کسانی که جزء این دسته قرار می‌گیرند، ترجیح می‌دهند پولشان را پس‌انداز یا سرمایه‌گذاری کنند و هدفشان این است که از این طریق بتوانند میزان پولی که دارند را چندبرابر افزایش بدهند.
این افراد اگر به هر دلیلی نتوانند پس‌انداز یا سرمایه‌گذاری کنند حال خوبی ندارند و در واقع پس‌انداز آن‌ها را خوشحال می‌کند.

این افراد علاقه زیادی دارند تا از تجریه دیگران در روش‌های سرمایه‌گذاری آگاه شوند و زمانی که سرمایه‌گذاری می‌کنند اعتماد به نفس بیشتری نسبت به قبل دارند.
برای این افراد داشتن پول به معنی داشتن قدرت و احترام است.

بی‌تفاوت نسبت به پول

کسانی که در گروه بی‌تفاوت هستند پول را کثیف می‌دانند و معتقدند باید خودشان را از آلوده کردن حفظ کنند.
آن‌ها معتقدند پول انسان‌ها را فاسد می‌کند.
البته تعداد افرادی که در این گروه هستند بسیار کم هست و یا آن‌ها اعتقادات خاصی دارند که منجر می‌شود نسبت به پول بی‌تفاوت باشند.
برخی از افرادی هم که جزء این دسته قرار دارند، پول زیاد را کثیف می‌دانند نه مقدار پولی که برای برطرف کردن نیازهای اولیه‌شان مصرف می‌شود.

دیدگاه دوم؛

آرمانگرا

افراد آرمانگرا پول را پله‌ای برای رسیدن به رسالت شخصی خود می‌دانند.
برای این افراد رشد خودشان و اطرافیانش از هرچیزی بیشتر اهمیت دارد و اگر در این مسیر پول هم باشد دقیقا به خواسته‌شان می‌رسند.

این افراد بسیار مثبت‌اندیش هستند به همین دلیل ممکن است زمانی که از نظر مالی شرایط بدی دارند بازهم مثبت ببینند.
این افراد دغدغه پول را ندارند و یا اولویت اصلی و اولشان پول نیست به همین دلیل ممکن است در دوران بازنشستگی با مشکلاتی مواجه شوند بنابراین بهتر است کمی بیشتر به این موضوع اهمیت بدهند تا در دوران بازنشستگی با مشکلات کمتری دست و پنجه نرم کنند.
معمولا 15 درصد از مردم جزء این دسته هستند.

تجربه‌گرا

پول برای یک شخص تجربه‌گرا یعنی هرچه که همین الان و در لحظه می‌خواهند.
افراد تجربه‌گرا به زندگی به چشم یک بازی نگاه می‌کنند و زمانی که حساب بانکی پری داشته باشند خودشان را پیروز بازی با زندگی می‌دانند.

پس‌انداز کردن از نظر این افراد بی معنی است به خصوص روش‌های سنتی را منسوخ شده می‌دانند.
اما از طرف دیگر این گروه افراد در میان تمام تیپ‌های شخصیتی احتمال بدهکار شدنشان بیشتر است و زمانی که گرفتار چنین شرایط و مشکلاتی می‌شوند امکان نشان دادن رفتارهای مخرب از سوی آن‌ها بیشتر از سایر افراد است.

بهتر است این گروه قبل از اینکه به مشکل بخورند یک حساب بانکی جداگانه برای پس‌انداز باز کنند و ماه به ماه این حساب را شارژ کنند و یا مقدار پولی که دارند را سرمایه‌گذاری کنند و آن را افزایش بدهند.
معمولا تجربه‌گراها 30 درصد جامعه را تشکیل می‌دهند.

پشتیبان

برای افراد پشتیبان پول مثل سایه‌ای امن است و این امنیت روی سر خانواده‌شان است.
معمولا افراد این گروه کتاب‌های مدیریت و برنامه‌ریزی مالی زیادی را مطالعه می‌کنند، مرتب پس‌انداز می‌کنند و برای پولشان برنامه‌ریزی دارند.

این افراد برای سرمایه‌گذاری که می‌خواند انجام بدهند تحقیق زیادی می‌کنند تا به مشکل برنخورند و با اطمینان خاطر این کار را انجام بدهند چراکه لحظات سخت اقتصادی به افراد این گروه بیشتر از سایر گروه‌ها فشار وارد می‌شود.

آن‌ها هرکاری لازم باشد انجام می‌دهند تا کمتر دچار مشکلات مالی شوند در صورتی که مشکلی بروز بدهد یا خودشان را مقصر می‌دانند و سرزنش می‌کنند یا دیگران را!
این افراد با بروز کوچکترین مشکلی روحیه خودشان را از دست می‌دهند و اگر حواسشان به حال روحی خودشان نباشد افسرده می‌شوند.

بهتر است افراد این گروه به خودشان سخت نگیرند و در گام بعدی از یک مشاور مالی کمک بگیرند تا برنامه تازه‌ای برای مدیریت مالیشان در نظر بگیرد.
معمولا 45درصد افراد، جزء این گروه هستند.

خردگرا

برای این دسته از افراد پول یک برتری محسوب می‌شود.
از نظر دیگران این افراد بسیار سرد و نچسب هستند اما این افراد تعاریف خودشان را دارند بنابراین نظر دیگران برایشان اهمیت زیادی ندارد.

این افراد حاضرند سرمایه‌گذاری‌هایی انجام بدهند که با ریسک همراه هستند اما نتیجه خوبی به همراه دارند چراکه نتیجه هرکاری برای آن‌ها از اهمیت بالایی برخوردار است.
اما با این وجود اگر سرمایه‌گذاری‌شان شکست بخورد احساس سرخوردگی می‌کنند.

این افراد بیش از حد به تحلیل اشتباهاتشان فکر می‌کنند و مدام ذهنشان درگیر این است که چه اشتباهی را مرتکب شدند و خیلی وقت‌ها به جای اینکه عمل کنند درگیر تحلیل کردن، هستند!

آن‌ها خیلی خوب می‌توانند روی آرامش‌شان کار کنند و آرام بماند برای همین شرایط بد مالی برای آن‌ها راحت‌تر سپری می‌شود.
بهتر است این افراد بعد از شکست به جای اینکه ناامید شوند و یکسال به تحلیل اشتباهاتشان بپردازند، زورتر بلند شوند و مجددا شروع کنند!

 

اگر هنوز اپلیکیشن خودتان را آپدیت نکرده اید از دو لینک  زیر نسخه های جدید را از گوگل پلی و بازار دریافت کنید و از دو امکان جذاب و جدیدمون استفاده کنید 🙂

دانلود از کافه بازار دانلود از گوگل پلی

 

نویسنده: فاطمه زاهد

 

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.