منظور از دارایی نامشهود چیست؟
اگر کسب و کار خود را داشته باشید یا در یک شرکت به عنوان حسابدار کار کنید، باید داراییهای خود را در زمان مشخص محاسبه کنید. برخی از آنها قابل لمس هستند، ولی بعضی دیگر را نمیتوان به طور فیزیکی مشاهده کرد. دارایی نامشهود نیز ارزش خود را دارد و در صورت فراموش کردن آن، ارزش کسب و کار خود را از بین میبرید.
بنابراین در این مطلب همراه وبلاگ فانوس باشید تا انواع داراییهای نامشهود و طرز ثبت آنها را به شما معرفی کنیم.
داراییهای مشهود
شما میتوانید داراییها را به دو گروه تقسیم کنید: نامشهود و مشهود. داراییهای مشهود اقلام ارزشمندی هستند که میتوانید آنها را لمس کنید. نمونههایی مثل مبلمان، رایانه، ساختمان و وسایل نقلیه را میتوان جزو این گروه در نظر گرفت.
دارایی نامشهود
به زبان ساده، داراییهای نامشهود را نمیتوان لمس کرد. در حالی که این نوع داراییها حضور فیزیکی ندارند، اما ارزش کسب و کار شما را افزایش میدهند. اینها جزو داراییهای بلند مدت هستند، به این معنی که بیش از یک سال از آنها در شرکت خود استفاده خواهید کرد. نمونههایی از آن شامل سرقفلی، شناخت نام تجاری، حق چاپ، ثبت اختراع، علائم تجاری، نام تجاری و لیست مشتریان هستند.
البته گاهی اوقات، تشخیص داراییها از یکدیگر سخت است، زیرا این داراییها اغلب به یکدیگر متصل میشوند. به عنوان مثال، ممکن است یک لیست مشتری در رایانه خود داشته باشید و آن را روی کاغذ چاپ کنید. خودِ کاغذ ملموس است، میتوانید آن را در دستانتان بگیرید. اما در اینجا ارزش واقعی، آن یک تکه کاغذ نیست. از آنجا که اطلاعات دارای ارزش هستند، لیست مشتریان یک دارایی نامشهود است.
شما میتوانید این نوع داراییها را به دو دسته تقسیم کنید: مالکیت معنوی و سرقفلی.
- مالکیت معنوی: مالکیت معنوی چیزی است مانند یک طرح که شما با ذهن خود ایجاد میکنید. شما حق مالکیت معنوی خود را دارید و سایر شرکتها نمیتوانند آن را کپی کنند. این مورد شامل علائم تجاری، ثبت اختراع و توافقنامه مجوز است.
- سرقفلی: سرقفلی چندین عامل را که بر ارزش نام تجاری شما تاثیر میگذارند، اندازهگیری میکند. شهرت شرکت، استراتژیها، پایگاه مشتری و روابط کارکنان، نمونههایی از سرقفلی هستند.
انواع داراییهای نامشهود در مشاغل کوچک
- هویت نام تجاری قوی و قابل تشخیص
- کارکنان آموزش دیده
- مشتریان وفادار
- فروشنده و شبکه توزیع معتبر
- وب سایت کاربردی
- فناوری، سیستمها و فرایندهای داخلی شرکت شما
هدف دارایی نامشهود در تجارت
داراییهای نامشهود ارزش بلند مدت یک کسب و کار کوچک را در مقایسه با داراییهای مشهود (فیزیکی) مانند تجهیزات یا سخت افزار رایانهای که برای محاسبه ارزش جاری یک تجارت استفاده میشود، بهبود میبخشد.
این دارایی به لطف تنها حقوق قانونی یا معنویای که دارند، دارای ارزش هستند. این نوع داراییها ارزش داراییهای دیگر را نیز بهبود میبخشند. به عنوان مثال، شرکت کوکاکولا ممکن است موجودی وسیعی داشته باشد. اما ارزش آن موجودی توسط داراییهای نامشهود مانند شناخت نام تجاری و شهرت خوب، بسیار افزایش مییابد.
برخلاف داراییهای مشهودی که وام دهندگان در صورت عدم بازپرداخت وام نمیتوانند از آن استفاده کنند، داراییهای نامشهود نمیتوانند به عنوان ضمانت (وثیقه) برای دریافت وام استفاده شوند. اما اگر منابع مشهود یک شرکت از بین برود، داراییهای نامشهود میتواند به بازسازی آنها کمک کند.
به عنوان مثال، سخت افزار رایانه یک نویسنده معروف در حادثهای از بین میرود. از آنجایی که این فرد یک نوسینده عالی و مشهور است، مشتریان وی سعی میکنند پروژههای جدیدی برای او ایجاد کنند یا دوستان خود را به او معرفی کنند تا بتواند هزینه خرید سخت افزار جدید را بپردازد. در واقع این دارایی نامشهود که همان شهرت است، به کمک او آمده تا هزینه تجهیزات خود را پرداخت کند.
به عنوان مثال، کوکاکولا ممکن است دارای ماشین آلات، املاک و موجودیهایی باشد که ارزش بالایی دارد. اما ارزش دارایی های نامشهود آن، مانند شهرت و مارک تجاری (مانند لوگو و بستهبندی)، بینظیر و بسیار ارزشمند هستند.
روشهای ارزش گذاری دارایی نامشهود
شما معمولا میتوانید ارزش داراییهای مشهود را به عنوان یک عدد قطعی مشخص کنید. ارزش هر مورد ملموس را حساب کرده و با بقیه جمع میکنید. ولی تنها ارزش داراییهای مشهود، نشان دهنده ارزش کل کسب و کار شما نیست. یافتن ارزش داراییهای نامشهود سختتر از داراییهای مشهود است. این احتمال وجود دارد که موارد نامشهود مطابق نقشه و برنامه پیش نروند.
اگر قصد فروش شرکت را دارید، باید این دارایی خود را در ارزیابی مشاغل کوچک خود لحاظ کنید. باید با یک مشاور تجاری مشورت کنید تا به شما در ارزشگذاری داراییها کمک کند. علاوه بر این، میتوانید از روشهایی برای اندازهگیری ارزش داراییهای نامشهود استفاده کنید. برخی از این روشها عبارتند از:
- روش هزینه: هزینهای را که یک کسب و کار دیگر برای تکثیر دارایی شما نیاز دارد، محاسبه میکنید. برای این روش، میتوانید هزینههای کنونی مورد نیاز برای بازآفرینی دارایی را برآورد کنید. یا میتوانید ارزش فعلی تمام هزینههای اصلی که به دارایی وارد شده است را محاسبه کنید.
- روش بازار: شما نام تجاری شرکت دیگر یا دارایی نامشهود دیگری را پیدا میکنید که با تجارت شما قابل مقایسه است. از ارزش نامشهودات آنها به عنوان مرجعی برای ارزش گذاری نامشهودات خود استفاده کنید.
- روش درآمد: در این روش میتوانید مزایای آتی دارایی را برای مشاغل دیگر اندازهگیری کنید. برای این روش باید پیشبینی جریان نقدی را به کار ببرید.
ثبت دارایی نامشهود
حسابداری این داراییها دارای الزامات منحصر به فردی است. آنها را در ترازنامه ثبت میکنند. شما فقط در صورتی دارایی نامشهود را ثبت میکنید که کسب و کارتان آن را بخرد یا به دست آورد. همچنین دارایی باید دارای ارزش قابل شناسایی و طول عمر طولانی مدت باشند. شما داراییهای نامشهودی که در مشاغل خود ایجاد میکنید را ثبت نمیکنید.
به عنوان مثال، لوگوی شرکت یک دارایی نامشهود است که دارای ارزش است. اما شما لوگو را در مشاغل خود ایجاد کردهاید و در حقیقت حق لوگو را از شرکت دیگری خریداری نکردهاید. در نتیجه لوگو را در ترازنامه ثبت نمیکنید.
تخریب دارایی نامشهود
داراییهای مشهود مانند ساختمانها و ماشین آلات در اثر آتشسوزی و سیل نابود میشوند. اما داراییهای نامشهود نیز میتوانند از بین بروند. مثلا ورشکستگی، داراییهای نامشهود یک تجارت را از بین میبرد. عدم توجه کافی به این نوع دارایی نیز میتواند ارزش آنها را کاهش داده یا از بین ببرد.
فرض کنید یک مشتری نظر منفی خود را در صفحه اینستاگرام یک رستوران معروف ارسال میکند و مالک به صورت ناخوشایندی پاسخ میدهد. سپس سایر مشتریان در اعتراض به واکنش ناخوشایند صاحب رستوران، کامنت میگذارند. در موارد گستردهتر، ممکن است افراد پاسخ نامناسب مالک را پخش کنند و کاربران بیشتری از این موضوع مطلع شوند. نهایتا بسیاری از مشتریان قبلی و بالقوه، دید منفی نسبت به رستوران پیدا میکنند و شهرت آن خدشهدار میشود.
نتیجهگیری
با توجه به کسب و کار خود، میتوانید از روشهای مختلفی برای محاسبه داراییهای نامشهود استفاده کنید. اگر تخصص کافی ندارید، بهتر است با یک مشاور در ارتباط باشید تا ارزش دارایی شرکت خود را کاهش ندهید. همچنین با دانلود برنامههای کاربردی مثل حسابدار شخصی فانوس، میتوانید داراییهای خود را حساب کنید و ارزش شرکت خود را بالا ببرید.
اگر هنوز اپلیکیشن خودتان را آپدیت نکرده اید از دو لینک زیر نسخه های جدید را از گوگل پلی و بازار دریافت کنید و از دو امکان جذاب و جدیدمون استفاده کنید😊
نویسنده: امیر نیکنام