9 روش مدیریت هزینه زندگی

امروزه با افزایش تورم و تغییر شرایط اقتصادی به خصوص افزایش هزینه‌های اقتصادی، نمی‌توانیم بر اساس آنچه خواسته‌مان هست و مد نظر داریم، خرج کنیم به همین دلیل ممکن است با مسائل مالی مواجه شویم که برای برطرف کردنشان، نیاز داریم روش‌های مدیریت هزینه زندگی را بشناسیم.

پول، عامل مهمی است که می‌تواند در خوشبخت بودن یا نبودن انسان‌ها موثر باشد و همه افراد به دنبال افزایش پول خود هستند تا بتوانند کارهایی را که دلشان می‌خواهد، انجام بدهند تا در نهایت احساس رضایت و خوشبختی کنند.

اما علت اینکه خرج و مخارج ما یکی نیست و معمولا پولمان زودتر از موعد به اتمام می‌رسد مسئله‌ای است که به مدیریت نیاز دارد و ما با بودجه‌بندی مناسب و راه درست می‌توانیم این مسئله را برطرف کنیم.

در ادامه سعی می‌کنیم راه‌هایی برای مدیریت هزینه‌های زندگی طرح کنیم که در صورت عملی کردن این راه‌ها، می‌توانیم خرج و مخارج مورد نظرمان را بودجه‌بندی و حتی سرمایه‌گذاری کنیم.

خرج و مخارج را یادداشت کنید

برای اینکه بتوانیم مدیریت هزینه‌های زندگی را به درستی پیش ببریم، نیاز داریم که هزینه‌هایمان را بودجه‌بندی کنیم و برای اینکار بهتر است از ریز و درشت تمام هزینه‌هایی که انجام می‌دهیم آگاه باشیم تا بتوانیم موارد ضروری را از غیر ضروری‌ها جدا کنیم.

برای همین نیاز است که بدانیم طی یک ماه پولمان را چگونه خرج می‌کنیم؟
رسیدها را نگه داریم و تمام هزینه‌های دیگر که بابتشان رسیدی دریافت نمی‌کنیم را یادداشت کنیم. یادداشت خرج و مخارج کاری زمان‌بر است به همین دلیل پیشنهاد ما استفاده از اپلیکیشن رایگان مدیریت مالی شخصی فانوس است که می‌توانید به صورت اتوماتیک هزینه و درآمد را ثبت کنید.

هزینه‌های ضروری را مشخص کنید

برای اینکه بتوانیم بهترین عملکرد را داشته باشیم و به درستی مدیریت هزینه زندگی را انجام بدهیم، بهتر است خرج و مخارج ضروری را از غیر ضروری تفکیک کنیم.

مثلا اگر قسط و بدهی هست جز اولویت‌ها قرار بدهیم و سپس هزینه‌های دیگر!
هزینه مسکن، خوراک، پوشاک و بهداشت جز مخارج ضروری محسوب می‌شوند.
اما خوراک و پوشاک خیلی مباحث کلی هستند و بهتر است با جزئیات این موارد را تفکیک کنیم.
مثلا شاید خرید لباس جزء هزینه‌های ضروری نباشد، پس می‌توانیم این مبلغ را برای چیز دیگری هزینه کنیم یا کنار بگذاریم.

اولویت‌ بندی کنید

بعد از مشخص کردن هزینه‌های زندگی هر کدام از آن‌ها را بر اساس اولویت و اهمیتی که دارند، دسته‌بندی کنیم.
مثلا اگر برای خرید مواد غذایی به فروشگاه می‌رویم بهتر است لیستی از نیازهای خود تهیه کنیم تا از خرید اضافه جلوگیری کنیم در غیر این صورت شاید با خریدهای کم و کوچک در نهایت هزینه سنگینی پرداخت کنیم که اگر آن مبلغ را به بخش دیگری اختصاص بدهیم سریع‌تر می‌توانیم به اهدافمان یعنی روش‌هایی برای مدیریت هزینه‌های زندگی دست پیدا کنیم.

تقسیم‌بندی کنید

حالا که میزان درآمدمان را مشخص کردیم و هزینه‌های ضروری را از غیر ضروری‌ها جدا کردیم و سپس آن‌ها را اولویت‌بندی کردیم، باید برای مابقی پولمان برنامه‌ریزی کنیم.
مثلا مشخص کنیم که هرماه؛

مبلغی را برای اجازه خانه، مبلغی برای پرداخت قبوض و شارژ ساختمان، مبلغی برای خرید منزل، مبلغی برای هزینه‌های درمانی، مبلغی برای سایر هزینه‌هایی که ممکن است اضافه شود و یا در دسته‌بندی خاصی قرار نمی‌گیرند، مبلغی برای تفریح، مبلغی برای پس‌انداز و… مشخص کنیم.

این دسته‌بندی‌ها ممکن است برای هر شخصی متناسب با سبک زندگی و شرایط مالی و… متفاوت باشد پس بهترین راه این است که خودمان متناسب با شرایطی که داریم دسته‌بندی‌های درستی را برای درآمدمان در نظر بگیریم.

به کمک برنامه فانوس می‌توانید این دسته‌بندی را انجام دهید و همیشه روی گوشی به تقسیم‌بندی و حساب و کتاب خود دسترسی داشته باشید.

هزینه‌ها را کاهش بدهید

حالا با وجود برخی هزینه‌های ثابت و مشخصی که داریم بهتر است تا حد امکان این هزینه‌ها را به حداقل برسانیم مثلا اگر قصد خرید پوشاک را داریم، بهترین زمان وقتی است که اجناس آف می‌خورند و فروشگاه‌ها اجناسشان را با تخفیف‌های خوبی ارائه می‌دهند.

زمانی که همه مردم به سمت یک برند خاص یا یک جنس مشخص می‌روند بهتر است کمی صبوری کنیم تا بازار آرام شود و از تب و تاب بیفتد تا بتوانیم همان جنس را با قیمت مناسب‌تری بخریم.

هزینه‌ها را تجزیه و تحلیل کنید

هدف ما این است که هزینه‌هایمان از درآمدمان بیشتر نشود بنابراین لازم است که هر روز بررسی کنیم تا خرج و مخارج بیشتری نداشته باشیم.
اگر هزینه‌هایی که انجام می‌دهیم از درآمدمان بیشتر شد بهتر است بازنگری اساسی به کل برنامه‌ریزی خود داشته باشیم.

همچنین برای اینکه بودجه‌بندی بهتری داشته باشیم و طبق برنامه خود پیش برویم، بهتر است این برنامه را روزانه هم یادداشت و بررسی کنیم.
یعنی برای هر روزمان مبلغ مشخصی را در نظر بگیریم که طی آن روز فراتر از آن مبلغ هزینه نکنیم سپس، شب به شب آن را بررسی کنیم.

مثلا من جدا از هزینه‌های اصلی که دارم، مشخص می‌کنم که روزی تا 20 هزارتومان می‌توانم برای هزینه‌های پیش‌بینی نشده‌ام کنار بگذارم پس سعی می‌کنم اگر قصد خرید چیزی را دارم تا سقف 20 هزار تومان باشد نه بیشتر!

پس‌انداز کنید

در این بین بهترین کار این است که حتما مبلغی را برای پس‌انداز کردن در نظر بگیریم و آن مبلغ را مثل وام بدانیم چون معمولا اگر با کمی سختی مواجه شویم اولین کاری که می‌کنیم این است که از پس‌اندازمان می‌زنیم.

با مدیریت هزینه های زندگی،سرمایه‌گذاری کنید

سرمایه‌گذاری یکی از راه‌هایی است که اگر درست و اصولی انجام بدهیم، به واسطه آن می‌توانیم سرمایه خود را افزایش بدهیم.

برای سرمایه‌گذاری به مبلغ اولیه‌ای نیاز داریم که اگر آن مبلغ را نداشته باشیم، می‌توانیم مدتی پولمان را پس‌انداز کنیم و سپس با پس‌اندازمان، سرمایه‌گذاری مناسبی انجام بدهیم.

برای سرمایه‌گذاری می‌توانیم وارد بازار بورس، خرید و فروش طلا و… شویم اما موضوع مهم اینجاست که هرکدام از این بازارها به همان اندازه که می‌توانند مفید باشند، به همان اندازه هم می‌توانند ضرر برسانند پس نکته‌ای که از بسیار حائز اهمیت است اینجاست که نسبت به هر کدام از بازارها که قصد سرمایه‌گذاری در آن‌ها را داریم، اطلاعات کافی را به دست آوریم بعد وارد آن بازار شویم.

وقتی حالمان خوب نیست، خرید نکنیم!

مطالعات نشان می‌دهد اصولا زمانی که افراد غمگین و ناراحت هستند و به بازار می‌روند ناخودآگاه بیشتر خرید می‌کنند و کنترل دقیقی روی منطق خودشان ندارند.
در چنین شرایطی اگر نیاز به خرید داریم، بهتر است قبل از خرید ناراحتی خود را با صحبت کردن، گوش دادن به موسیقی و… کم کنیم سپس به خرید برویم.

 

چند نکته مهم !

حتما قبل از رفتن به سوپرمارکت‌ها و فروشگاه‌ها لیستی از نیازهایمان تهیه کنیم و طبق همان خرید کنیم چراکه ترفند بعضی از فروشگاه‌ها برای خرید بیشتر مشتریان این است که اجناس ضروری را در انتهای سوپرمارکت قرار می‌دهند تا مشتری‌ها در مسیر رسیدن به آن‌ها با اجناس دیگر روبرو شوند و ترغیب به خرید آن‌ها شوند در صورتی که اگر لیست داشته باشیم فریب چنین ترفندهایی را نمی‌خوریم.

به خاطر بسپارید که وسایل زیادی نیاز به تعمیر دارند نه تعویض! با تعمیر آن‌ها با هزینه کمتر می‌توان مجددا از آنها استفاده کرد.

اگر می‌خواهیم به رستوران و کافه و… برویم بهتر است از تخفیف‌هایی که برخی از این مکان‌ها در اختیار مشتریان خود قرار می‌دهند، استفاده کنیم.

هرماه مقداری پول برای هزینه‌هایی که به صورت سالانه باید پرداخت شوند کنار بگذاریم مثلا اگر مالیات سالانه ما 600 هزار تومان است، ماهی 50 هزار تومان برای آن کنار بگذاریم.
شاید 50 هزار تومان به چشم نیاید اما 600 هزار تومان سنگین است و تهیه این مبلغ سخت است.

اگر در این مسیر صرفه‌جویی، وسوسه شدیم و برای چیزی که نباید می‌خریدیم هزینه‌ کردیم، خودمان را شکست‌خورده ندانیم و به تلاشمان ادامه بدهیم.
در این دنیای پر از تجملات و زیبایی‌ها، مقابله کردن با وسوسه خود کار بسیار سختی است که به راحتی نمی‌توان آن را انجام داد.

در نهایت پیشنهاد ما نصب نرم افزار رایگان مدیریت مالی شخصی فانوس است تا بدون هیچ زحمتی و به صورت اتوماتیک حساب هزینه‌های خود را داشته باشید.

اگر هنوز اپلیکیشن خودتان را آپدیت نکرده اید از دو لینک  زیر نسخه های جدید را از گوگل پلی و بازار دریافت کنید و از دو امکان جذاب و جدیدمون استفاده کنید 🙂

دانلود از کافه بازار دانلود از گوگل پلی

نویسنده: فاطمه زاهد

 

مطالب مرتبط

2 دیدگاه‌

  1. صباقبادی گفت:

    مدیریت هزینه های امروز میتونه به ماکمک کنه تا فردا سرمایه گذاری های موفقی داشته باشیم چرا که با این کارهای کوچیک ما مهارت هایی مثل مهارت خودکنترلی و مدیریت سرمایه در ابعاد بزرگتر و… رو یاد میگیریم البته که این حرف من نیست و این نکته رو میشه از داخل تمام مقالات معتبری مثل بیزینس اینسایدر و دانشگاه کسب و کار و…. دید و متوجه شد . ممنون از مقاله عالی و بسیار کاربردی تون

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.