سبدگردانی چیست؟ چه تفاوتی با صندوق‌ سرمایه‌گذاری دارد؟

سبدگردانی و صندوق‌های سرمایه‌گذاری راه‌هایی برای سرمایه‌گذاری در سهام و اوراق قرضه محسوب می‌شوند. آنها صندوق‌های مدیریت شده‌ای هستند که سرمایه‌گذاران پول خود را در آن قرار می‌دهند و توسط متخصصانی که درک عمیقی از نیروهای بازار دارند، سرمایه‌گذاری می‌شود. اگرچه هم سبدگردانی و هم صندوق‌های سرمایه‌گذاری راه‌های سرمایه‌گذاری در بازار هستند، اما هنوز تفاوت‌های قابل توجهی بین آنها وجود دارند. آنها مدل‌های سرمایه‌گذاری متفاوتی هستند و یک سرمایه‌گذار باید تفاوت بین این دو را درک کند تا تصمیمات آگاهانه‌ای بگیرد.

از این رو ما در این مطلب به شما می‌گوییم تفاوت اصلی سبدگردانی و صندوق سرمایه‌گذاری چیست تا با دید بهتری دست به انتخاب بزنید. در ادامه همراه وبلاگ فانوس باشید.

 

سبدگردانی چیست؟

قبل از شروع به تجزیه و تحلیل تفاوت بین سبدگردانی و صندوق‌های سرمایه گذاری، اجازه بدهید ابتدا بفهمیم هر دو مدل سرمایه‌گذاری به صورت جداگانه چه معنایی دارند. سبدگردانی یا مدیریت پرتفوی، نوعی خدمات مدیریت ثروت است که توسط مدیران پرتفوی حرفه‌ای ارائه می‌شود و با مشتریان، قراردادی برای مدیریت سبد سرمایه‌گذاری متشکل از مجموعه متفاوتی از اوراق بهادار، منعقد می‌کنند.

دو نوع خدمات سبدگردانی وجود دارند که عبارتند از: مدیریت سبد اختیاری و مدیریت سبد غیر اختیاری. در مدیریت سبد اختیاری، مدیر پورتفولیو مسئول تصمیم‌گیری برای سرمایه‌گذاری از طرف مشتریان است. در حالی که در مدیریت سبد غیر اختیاری، مدیر پورتفولیو تصمیمات سرمایه‌گذاری را مطابق با دستورالعمل‌های مشتریان اتخاذ می‌کند.

سبد گردانی و مدیریت سبد سرمایه گذاری

صندوق سرمایهگذاری چیست؟

صندوق‌های سرمایه‌گذاری مشترک، طرح‌های سرمایه‌گذاری با مدیریت حرفه‌ای هستند که پول سرمایه‌گذاران مختلف را با هم ترکیب می‌کنند و آن‌ها را در ابزارها یا دارایی‌های مختلف مانند سهام، اوراق قرضه، ابزارهای بازار پول و … سرمایه‌گذاری می‌کنند. تصمیم‌های سرمایه‌گذاری در مورد صندوق‌های مشترک توسط مدیر صندوق گرفته می‌شود. او تصمیم می‌گیرد که کدام سهام، اوراق قرضه یا دارایی را صندوق سرمایه‌گذاری مشترک بخرد.

 

تفاوت سبدگردانی و صندوق سرمایه گذاری

  1. شفافیت

خدمات سبدگردانی در مورد نحوه مدیریت پول با مشتریان خود کاملا شفاف است و خدمات واضحی را ارائه می‌دهد. به عبارت دیگر، مشتریانِ سبدگردانی‌ها از کلیه جزئیات معاملات سهام، تاریخ معاملات، هزینه‌های دقیق مدیریت و… مطلع می‌شوند. این سطح از شفافیت به مشتریان پورتفولیو اجازه می‌دهد تا بدانند مدیر سبدگردانی پول خود را در کجا خرج کرده و کجا سود کرده‌اند.

با این حال، در صندوق‌های سرمایه‌گذاری مشترک، مشتری فقط گزارش ماهانه دارایی نهایی و نسبت کل هزینه سه ماهه را دریافت می‌کند. با توجه به آنچه گفته شد، خوب است بگوییم که ارزیابی عملکرد سبدگردانی می‌تواند دشوار باشد، زیرا اساسا هیچ الگوی یکسانی وجود ندارد و هر مشتری بر اساس نیازهای فردی خود برنامه‌ریزی و مدیریت می‌شود.

 

  1. انعطاف‌پذیری

برخلاف صندوق‌های سرمایه‌گذاری مشترک، خدمات سبدگردانی به مجموعه اهداف خاص محدود نمی‌شود. این به مدیر سبدگردانی انعطاف‌پذیری خوبی در مورد نحوه سرمایه‌گذاری و زمان سرمایه‌گذاری در پورتفولیو یا بازگرداندن پول خود را می‌دهد. به عبارت دیگر در مدیریت سبدگردانی، مدیران می‌توانند به محض احساس خطر، اقدامات و تصمیمات خاصی را انجام دهند. همچنین در صورت لزوم می‌توانند تمام دارایی‌ها را بفروشند و 100% موقعیت نقدی مشتریان را حفظ کنند. با این حال، به ندرت پیش می‌آید که مدیران پورتفولیو اقدام جسورانه‌ای داشته باشند.

 

  1. هزینه‌های قابل پرداخت

اصولا یک محصول سبد اختصاصی به دلیل گستردگی خدمات از نظر قیمت، گران‌تر از صندوق سرمایه‌گذاری مشترک است. موضوعاتی مثل مشاور اختصاصی سرمایه‌گذار، ایجاد ترکیب پرتفوی با توجه به شرایط بازار سرمایه‌گذاری موازی، استخدام تعداد قابل توجهی از کارشناسان سرمایه‌گذاری، ارائه گزارش‌های تحلیلی، ایجاد سرمایه‌گذار اختصاصی با در نظر گرفتن سطح ریسک و انتظارات مالی، از جمله مواردی محسوب می‌شوند که این هزینه‌ها را به وجود می‌آورند. مدیران سرمایه‌گذاری در دسته‌های محدودتری بدون تعامل مستقیم با سرمایه‌گذاران، بدون گزارش و تجزیه و تحلیل و بدون در نظر گرفتن اطلاعات مالی و ریسک، سرمایه‌گذاری می‌کنند.

 

  1. تفاوت در حجم بودجه اولیه

هر سرمایه‌گذار ابتدا باید اندازه بودجه اولیه را در نظر بگیرد و سپس بهترین نوع سرمایه‌گذاری را بر اساس آن انتخاب کند. هنگام خرید سهام با استفاده از روش سبدگردانی اختصاصی، باید این کار را با سرمایه نسبتا بالا انجام داد. اما با انباشت سرمایه در یک صندوق سرمایه گذاری مشترک، افراد ممکن است با مقدار کمتری سرمایه‌گذاری کنند.

 

  1. تفاوت در مالکیت سهام

در سیستم سبدگردانی، مالکیت اصلی سهام متعلق به سرمایه‌گذار است و مدیر سبدگردانی فقط سهام را خرید و فروش می‌کند. اما در صندوق سرمایه گذاری، فرد به طور غیرمستقیم مالک سهام است و مدیر صندوق با انباشت سرمایه سود می‌برد.

 

  1. تفاوت در بررسی مستقیم فعالیت‌های انجام شده

در روش سبدگردانی شما به عنوان یک سرمایه‌گذار، فعالیت‌های سبد گردانی خود را می‌شناسید و از سهامی که خریده یا فروخته‌اید، مطلع هستید. اما در روش صندوق سرمایه گذاری می‌توانید نوع صندوقی را که می‌خواهید در آن سرمایه‌گذاری کنید، مشخص کرده و واحدهایی از آن صندوق را بخرید. اساسنامه‌های صندوق و همچنین سایت صندوق حاکی از دارایی‌های صندوق است، اما ارائه مشخصات مدیر صندوق و اطلاعات خرید امکان‌پذیر نیست.

 

سبدگردانی بهتر است یا صندوق سرمایه گذاری؟

سرمایه‌گذاران باید مطمئن شوند که ریسک آنها با کالاهای ارائه شده و خریداری شده، مطابقت دارد. سرمایه‌گذاری در بورس ایده بدی نیست، اما اگر کسی توانایی ردیابی بازار سهام را ندارد. بهتر است به جای سرمایه گذاری غیرمستقیم به سوی بازار سهامی بروند. یعنی از طریق صندوق‌های سرمایه‌گذاری که به سرمایه گذاری سخت پایبند هستند، وارد بازار شوند. با این حال، همیشه هنگام سرمایه گذاری در صندوق‌ها باید مراقب بود و یک صندوق مشترک موفق را انتخاب کرد. شما می‌توانید با دانلود اپلیکیشن فانوس از تجزیه و تحلیل‌های بازار بورس مطلع باشید.

توجه به این نکته ضروری است که سوابق عملکرد یک صندوق سرمایه‌گذاری، نمایندگان یا مدیران آن تنها دلیل انتخاب صندوق سرمایه گذاری نیست. باید از انتخاب صندوق سرمایه‌گذاری فراتر رفته و آن را با جزئیات بیشتری
بررسی کنید.

سبدگردانی و تفاوت آن با صندوق سرمایه گذاری

به عبارت دیگر، صندوق باید از دو جنبه کمی و کیفی مورد ارزیابی قرار گیرد تا بتوانید بازده خوبی در راستای اهداف سرمایه‌گذاری خود در آینده کسب کنید. اینطور می‌توان گفت که مناسب‌ترین روش سرمایه گذاری بین سبدگردانی و صندوق سرمایه، همین صندوق سرمایه گذاری است. زیرا همچنان راحت‌ترین راه برای ورود منفعلانه به بازار سرمایه به حساب می‌آید.

 

 نتیجه‌گیری

برای سرمایه‌گذاری عاقلانه باید برنامه‌ریزی صحیحی داشته باشید. بنابراین هنگام تصمیم‌گیری برای سرمایه‌گذاری، ضروری است که اهداف مالی، میزان سرمایه‌گذاری و ریسک‌پذیری خود را در نظر بگیرید. در صورت نداشتن تخصص کافی حتما با یک مشاور مجرب و با تجربه مشورت کنید. همچنین می‌توانید از طریق پیشنهادهای سرمایه‌گذاری فانوس بدون نیاز به دانش و تخصص سرمایه‌گذاری کنید.

اگر هنوز اپلیکیشن خودتان را آپدیت نکرده اید از دو لینک  زیر نسخه های جدید را از گوگل پلی و بازار دریافت کنید😊

دانلود از کافه بازار دانلود از گوگل پلی

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.