چطور از ولخرجی جلوگیری کنیم؟
جلوگیری از ولخرجی و ترک آن، یکی از سختترین کارها برای افراد امروزی است. ولخرجی نه تنها موجب میشود که شما در هزینههای زندگی خود به مشکل بربخورید، بلکه آرامش ذهنی شما را نیز بر هم میزند. این موضوع میتواند در بعضی افراد به اعتیاد تبدیل شود و نظم زندگیشان را خراب کند.
اما راههای جلوگیری از ولخرجی کم نیستند و میتوانند به شما کمک بزرگی بکنند. اگر شما هم خصوصیات افراد ولخرج را دارید، در ادامه مطلب همراه ما باشید و این روشها را یاد بگیرید.
راه های جلوگیری از ولخرجی
-
هنگام خرید، کارت بانکی را همراه خود نبرید
با تغییر سبک پرداخت هزینهها، همه چیز به کلی تغییر کرده است و افراد میتوانند کارت بانکی خود را در دست گرفته و به صورت حضوری و مجازی خرید کنند. پس برای جلوگیری از ولخرجی، بهتر است پول نقد را جایگزین کنید چون جایگزینی پول نقد باعث میشود که پول کمتری همراه داشته باشیم و کمتر خرید کنیم. اگر هم وسوسه خرید اینترنتی را دارید، رمز دوم کارت خود را فعال نکنید تا به عنوان عامل بازدارنده باشد.
-
درآمد خود را بودجهبندی کنید
شما میتوانید در ابتدای ماه در دفتری مخصوص، میزان درآمد و هزینههای خود را یاداشت کنید. سپس هر کاری که در ماه انجام میدهید، از مخارج منزل گرفته تا کلاس زبانتان را بنویسید و بودجه آنها را مشخص کنید. نهایتا برای مخارج اضافی پول کمی را در نظر بگیرید و باز هم آن را به طور نقد نگهداری کنید. این باعث میشود تا شما بدانید که هزینههای دیگر هم وجود دارند و شاید وسط ماه به پول بیشتری نیاز داشتید. مثلا در این لیست، بخشی را به مخارج سلامت یا تعمیر اساسی اتومبیل اختصاص دهید. در اینصورت با مشاهده هزینههای احتمالی نیز شک و شبه در دلتان به وجود میآید و پول کمتری خرج میکنید. درواقع شما باید به نوعی مایحتاج خود را اولویتبندی کنید.
اپلیکیشنهای بسیاری برای مدیریت هزینه و بودجه مانند فانوس وجود دارد؛ که به شما این امکان را میدهد تا برای هر قسمت از خرجهای خود بودجه تعریف کنید و به حسابوکتاب خود بپردازید.
-
دستمزد روزانه خود را محاسبه کنید
اکثر ما در پایان هر ماه حقوق کامل خود را دریافت میکنیم و تصور میکنیم این مقدار زیادی است و مشکلی ندارد کمی بیشتر خرج کنیم. اما شما برای کوچکترین بخش آن هم زحمت کشیدهاید و برای اینکه متوجه زحمت خود بشوید، بهتر است حساب کنید روزانه چند تومان به دست آوردهاید.
مثلا شاید درآمد یک روز شما 200 هزار تومان باشد، آیا شما حاضر هستید که هر هفته لباس بخرید و حاصل دسترنج روزانه خود را از بین ببرید؟ با این محاسبه شما متوجه میشوید که ترک ولخرجی خیلی اهمیت دارد و شما نباید پولی که به زحمت به دست آوردهاید را خرج اجناس غیر ضروری کنید، زیرا به دست آوردن آن اصلا کار راحتی نبوده است.
-
زمان کمتری را در فضای مجازی بگذرانید
همانطور که در ابتدای مقاله گفتیم، این روزها بخش بزرگی از خریدهای ما از طریق اینترنت انجام میگیرند. مخصوصا اینستاگرام و سایت آنلاین شاپها، محیطی وسوسهکننده را به وجود میآورند. این صفحات عکسهای جذابی از محصولات خود را منتشر میکنند و تخفیفهای خوبی هم میزنند. بنابراین اگر شما هم خصوصیات افراد ولخرج را دارید، بهتر است که به این صفحات خیلی سر نزنید یا حتی بیشترِ آنها را هم آنفالو کنید. زیرا ما در بیشتر مواقع از روی نیاز خرید نمیکنیم، بلکه در حال جستجو هستیم و این اجناس خوش آب و رنگ را میبینیم و آنها را سفارش میدهیم.
-
تنهایی خرید کنید و با ولخرجها نگردید
البته این مورد به افرادی بستگی دارد که با آنها به خرید میروید. اگر اعضای خانواده شما یا دوستانتان اهل خریدهای زیاد هستند و به شما را هم به خرج کردن بیرویه ترغیب میکنند، پس تنهایی خرید کنید.
-
لیست خرید داشته باشید
برای ترک ولخرجی حتما باید برنامهریزی داشته باشید و بر اساس آن به جلو بروید. قبل از خرید در یک کاغذ، فقط لوازم ضروری را یادداشت کنید و آن را حتما بههمراه داشته باشید. هر کدام را که خریدین، روی آن را با خودکار خط بزنید و سراغ گزینه بعدی بروید. این کار به شما نظم خوبی میدهد و میدانید دقیقا به چه چیزهایی نیاز دارید. بدون این لیست ممکن است شما فراموش کنید که چه لوازمی احتیاج دارید و اقلام غیرضروری هم بخرید.
-
به مراکز خرید نروید
در مراکز خرید، چه کوچک و چه بزرگ، انواع مغازهها وجود دارند و هر آنچه که دلتان بخواهد در آنها بهفروش میرسند. ولی، آیا شما همیشه به همهی این لوازم احتیاج دارید؟ مسلما که اینطور نیست. پس تا آنجا که میتوانید برای خریدهای جزئی به مراکز خرید نروید. فروشگاههای قشنگ و پر زرق و برق شما را شدیدا وسوسه میکنند و یکی از عوامل اصلی ولخرجی به حساب میآیند. بهطور کلی بهتر است به مراکز کوچکتر بروید یا از مغازههای بیرون پاساژ خرید کنید.
-
هزینه خریدهای روزمره خود را یادداشت کنید
یکی از راههای جلوگیری از ولخرجی این است که شما بدانید با هر مرتبه بیرون رفتن چه مقدار پول خرج کردهاید. شاید اصلا متوجه نباشید که امروز چه چیزهایی خریدهاید و هر کدام چه قدر هزینهبر بودهاند. بنابراین پس از بازگشت به منزل حتی قیمت چند عدد بستنی را هم یادداشت کنید و این به شما کمک میکند تا بهتر بدانید هزینههای هر بخش از زندگی شما، مثل خوراک، پوشاک و لوازم بهداشتی، چه قدرند و راحتتر هم بودجهبندی کنید.
اپلیکیشن مدیریت مالی شخصی فانوس با ثبت اتوماتیک تراکنشهای بانکی در این زمینه می تواند به شما کمک کند تا زمان کمتری را برای یادداشت هزینه های روزمره خود صرف کنید
-
برای خرید خود سقف مشخص کنید
این مورد مخصوص افرادی است که در ولخرجی معتاد هستند و نمیتوانند در برابر آن مقاومت کنند. بنابراین حتی برای خرید از سوپر مارکت هم یک محدودهی هزینهای را مشخص کنید. لیست اقلام ضروری را بنویسید، هزینهای را تخمین بزنید و مراقب باشید که خریدتان از آن تجاوز نکند.
-
پسانداز مشخصی داشته باشید
نهایتا لیست روشهای جلوگیری از ولخرجی را با گزینه پسانداز دائمی به پایان میرسانیم. شما باید بر اساس درآمد خود، مقدار پول مشخصی را تعیین کنید و حتما در انتهای ماه و با دریافت حقوقتان، این مقدار را بهطور کلی نادیده بگیرید. پول خود را در حساب بانکیتان بگذارید و تا حد امکان برای آن کارت نگیرید. بدون کارت بانکی احتمال خرج کردن به حداقل میرسد. حتی شما میتوانید پسانداز خود را در حسابهای طولانیمدت بگذارید تا امکان برداشت از آن برای شما سخت باشد.
نتیجهگیری
امیدواریم این مطلب برای شما مفید بوده باشد. ما در اینجا تعدادی از راههای مرسوم برای ترک ولخرجی را به شما معرفی کردیم که برای اکثرا افراد کاربردیاند. چنانچه این موضوع در شما شدیدتر است، حتما پیگیری کنید و از یک مشاور کمک بگیرید تا به خرید کردن معتاد نشوید.
اگر هنوز اپلیکیشن خودتان را آپدیت نکرده اید از دو لینک زیر نسخه های جدید را از گوگل پلی و بازار دریافت کنید و از دو امکان جذاب و جدیدمون استفاده کنید😊
نویسنده: امیر نیکنام