تاثیر ویروس کرونا بر اقتصاد جهان

کرونا در اواخر سال ۲۰۱۹ در چین پدیدار شد و در یک فاصله‌ی زمانی کوتاه در سراسر جهان گسترش یافت و به عنوان یک اپیدمی جهانی تعریف شد. شیوع ویروس کرونا تمام سطوح زندگی انسان را تحت تاثیر قرار داده است و تهدید بزرگی برای سیستم بهداشت جهان شمرده می شود.

از اولین اقدامات مقابله در برابر ویروس کرونا قرنطینه است به عبارتی با محدود کردن ارتباط بین افراد و کشورها تلاش شد سرعت انتقال ویروس به منظور مدیریت بهتر این بحران کاهش یابد. در ابتدا سفرهای خارجی لغو و سپس شاهد بستن مرزهای گمرکی و بنادر در بسیاری از کشورها بوده‌ایم.

از دیگر اقدامات کنترل‌کننده در طول پاندمی انجام کارها از خانه به صورت دورکاری است؛ شرکت‌ها با اعلام دورکاری و یا کم کردن ساعات حضور در شرکت سعی در کم کردن تماس بین افراد داشته‌اند. در این فرایند ارتباطات و معاملات مالی در رسانه‌های دیجیتال به حداکثر رسیده به طوری که حتی آموزش و پرورش کشورها به شکل آنلاین درامده است.

با توجه به اثر اپیدمی و اقدامات انجام شده علیه این ویروس در یک سال اخیر شاهد مشکلات زیادی در اقتصاد جهان هستیم به طوری که پس از شیوع کرونا بازارهای جهانی به بن بست رسیده و تجارت جهانی به طور چشم گیری کاهش یافته اند و بازارهای مالی به شدت افت کرده‌اند.

از لحاظ جهانی کرونا بزرگترین بحران از زمان رکود اقتصادی جهان در سال 1929 تلقی می‌شود. در این دوران زندگی تجاری و ارتباطات بین‌الملل فقط برای تامین نیازهای اساسی صورت گرفته و در بسیاری از کشورها شاهد برهم خوردن تعادل در تولید و مصرف و اختلال در تجارت هستیم.

 

ویروس کرونا و تجارت بین الملل

از اقدامات اولیه جهت کنترل کرونا به محدود کردن تجارت خارجی اشاره شد به نحوی که مشکلات و اختلال‌های زیادی در کشورهای در حال توسعه‌ای که میزان زیادی از کالاهای واسطه‌ای و یا اساسی خود را از طریق واردات تامین می‌کردند پدید آمد از طرفی قیمت ارز در این کشور‌ها به برهم خوردن تراز تجاری واکنش نشان داده و می تواند تورم را تحت فشار قرار دهد در حالی که در کشورهای توسعه یافته با وجود کرونا تورم همچنان تک رقمی است و توانسته اند آن را مدیریت کنند.

کسری بودجه مشکل دیگری است که بسیاری از کشورها به آن دچار شده اند؛ هزینه‌های تامین خدمات پزشکی به یکباره شوک بزرگی برای بودجه هر کشور محسوب می شود.

کسری بودجه باعث تورم و بهره می شود؛ نرخ بهره بالا باعث کاهش سطح پس انداز و سرمایه‌گذاری و تورم بالا باعث انحلال سرمایه خواهد شد. نرخ بهره بالا و تورم باعث انقباض در بازار، افزایش بیکاری، کاهش تولید و بر هم خوردن تراز تجاری می‌شوند. این انقباض اقتصادی و کسری بودجه پدید آمده تاثیر بسیار منفی بر اقتصاد دارد.

 

ویروس کرونا و گردشگری

خسارت اقتصادی ناشی از ویروس کرونا عمدتا برآمده از کاهش تقاضاست. به طوری که مصرف کنندگان تمایل کمتری به خرید کالا و خدمات دارند. این رفتار خانوارها تاثیر زیادی بر پویایی بسیاری از صنایع مانند گردشگری داشته است.

صنعت گردشگری در طول دوران کرونا بسیار آسیب دیده است و شرکت‌های هواپیمایی مجبور هستند با توجه به شرایط بسیاری از پروازها را کنسل کنند.

اگرچه تخمین زده می شود وضعیت گردشگری در سال 2021 بهتر از 2020 باشد اما تحلیلگران معتقدند سفرهای بین المللی و جهانگردی تا سال 2025 به حالت عادی بر نخواهد گشت.

 

کرونا و بیکاری

جمعیت یک کشور از بُعد اقتصادی به منظور انجام کار به فعال و غیرفعال تقسیم می‌شود. جمعیت فعال در یک جامعه شامل کسانی هستند که آماده به کار هستند که معمولاً افراد بین ۱۸ تا ۶۵ سال را در بر می‌گیرد و در مقابل، جمعیت غیرفعال شامل خردسالان، کهن‌سالان، بازنشستگان، از کار افتاده‌گان و خانم‌های خانه‌دار است.

 یکی از اهداف و دغدغه‌های اساسی هر دولت تحقق اشتغال کامل، یا به معنای واقعی کلمه به حداقل رساندن نرخ بیکاری بوده است که با شروع کرونا رسیدن به این هدف بسیار دشوار شده است به نحوی که جمعیت زیادی از مردم که جزو افراد فعال محسوب می‌شدند بیکار و یا درآمدشان بسیار کم شده است.

به طور مثال شرکت‌های هواپیمایی که سفرهایشان در این دوران مرتب لغو می‌شد؛ توانایی نگه داشتن همه کارمندان و پرداخت حقوق به آن‌ها را نخواهند داشت. بنابراین اگر دولت‌ها توان حمایت از کسب کار‌ها را نداشته باشند بیکاری دو چندان خواهد شد. اما از طرفی با ارتقا کسب کارهای آنلاین مشاغل تازه‌ای ایجاد شد که در صورت فراهم کردن بستر‌های حمایتی از آن می‌توان میزان بیکاری به وجود آمده را کاهش داد.

 

کرونا و تغییر الگوی رفتار مصرف کننده

 با شیوع کرونا کسب و کارها تلاش کردند شرایطی را فراهم آورند که افراد بتوانند از خانه کارهایشان را انجام دهند. سپری کردن وقت بیشتر در خانه و خطراتی که با حضور در جامعه برای سلامت افراد پیش می‌آمد موجب رشد کسب و کارهای اینترنتی و خرده فروشی شد از طرفی تحلیلگران با توجه به مطالعات انجام شده معتقدند که میل افراد برای گذراندن ساعات زیاد در فروشگاه‌ها و یا طی کردن مسافت‌های بالا برای خرید بسیار کاهش یافته است.

 

ویروس کرونا و حمایت دولت‌ها

کارگرهای زیادی بیکار شده‌اند و خدمات بهداشتی هزینه بالایی دارد به همین منظور دولت‌ها سعی در کاهش نرخ بهره و سیاست‌های انبساطی داشته‌اند. آن‌ها اقدامات مختلفی از جمله درخواست برای سیستم‌های بیمه، مزیت‌های مالیاتی، کمک‌های نقدی برای حمایت از تولید‌کننده و مصرف‌کننده داشته‌اند.

به همین منظور صندوق‌های بین‌المللی و بانک جهانی برنامه‌های حمایتی برای تامین نقدینگی ترتیب داده‌اند و به 81 کشور جهت تقویت اقتصادشان کمک مالی کرده‌اند.

 

کرونا در ایران

یکی از دغدغه‌های مهم در تمام کشورها مسئله تامین واکسن و پرداخت هزینه‌های آن است زیرا برای رسیدن به ایمنی جمعی نیاز است 70% از جمعیت واکسینه شوند. در ایران حدود 2.2% از جمعیت واکسینه شدند که تهدید بزرگی برای سلامت و زندگی اجتماعی مردم محسوب می‌شود. از دلایل مهمی که کنترل کرونا و محدود کردن کسب و کارها را برای دولت سخت می‌کند تحریم‌ها هستند که با توجه به مذاکرات برجام می‌توان به برطرف کردن بسیاری از مشکلات امیدوار بود.

ورود جهش‌های جدید کرونا به کشور تهدید بزرگی برای اقتصاد است که تنها راه حل آن سرعت بخشی به انجام واکسیناسیون است و نمی‌توان بعد از یک سال و نیم انتظار رعایت کامل نکات بهداشتی را از مردم داشت. یکی از اثرات قابل توجه کرونا در ایران افزایش میزان بیکاری بوده به طوری که 60% از مشاغل از دست رفته مربوط به بانوان است اما از طرفی بسیاری از کسب و کارهای آنلاین رونق گرفته و یا شرکت‌ها توانستند با کم کردن حضور کارمندان و حفظ کیفیت کار تجربه جدید و موثری در حوزه کسب و کار داشته باشند.

 

 

حرف آخر

با وجود خطر آشکاری که اقتصاد جهانی در معرض آن است دلایلی نیز وجود دارد که می‌توانیم به کنترل شدن این بحران جهانی امیدوار باشیم. در واقع دولت‌ها از بحران‌های قبلی آموخته‌اند که می‌توان اثرات رکود اقتصادی ناشی از تقاضا را با هزینه بیشتر دولت کاهش داد در نتیجه بسیاری از دولت‌ها سعی در افزایش رفاه پولی خود دارند و سعی می‌کنند بودجه مشاغل مختلف را فراهم و از کسب و کارهای نوپای دیجیتال ایجاد شده حمایت کنند ‌و از آن برای کنترل بیکاری و افزایش درآمد بهره ببرند.

 

اگر هنوز اپلیکیشن خودتان را آپدیت نکرده اید از دو لینک  زیر نسخه های جدید را از گوگل پلی و بازار دریافت کنید و از دو امکان جذاب و جدیدمون استفاده کنید😊

دانلود از کافه بازار دانلود از گوگل پلی

 نویسنده: فاطمه صفری

 

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.